Wat is er deze week te doen rondom ons b&b aan zee?

Wat is er deze week te doen rondom ons b&b aan zee?

1 APRILVIERING IN BRIELLE

Traditiegetrouw wordt 1 april, de dag dat de Watergeuzen in 1572 de Spanjaarden Den Briel  –  zo heette het toen nog  –  tijdens de 80-jarige oorlog de stad uitjoelen, groots gevierd. Het werd zodoende de eerste vrije stad van Nederland. Niet voor niets staat in het stadswapen: “Libertatis Primitiae”  –  Eersteling der Vrijheid. Om dit te vieren wordt Brielle elke jaar op 1 april  –  zondag of geen zondag  –  in een historisch jasje gestoken. Hoewel het dus al 446 jaar geleden is wordt het Bevrijdingsfeest nog altijd uitbundig gevierd. De straten in de binnenstad van Brielle zijn bedekt met stro en de was hangt te drogen. De bevolking loopt in 16e eeuwse kledij, vissers leuren met versche visch en wasvrouwen doen aan de waterkant de was. Het is weer 1 april en dat betekent FEEST. Het programma vermeldt:
 
10.30 uur  Coppelstock roeit door de haven
10.45 uur  Coppelstock komt aan land aan het Maarland 22. Daar staan trommelaars, vissers, volk,              
15.00 uur  Rammeien van de Langepoort
15.15 uur  Intocht der Geuzen via Langestraat, Wellerondom, Koopmanstraat, Voorstraat en Dijkstraat. Eindigt bij 1 aprilmonument
15.45 uur  Overgave van de stad aan de Prins van Oranje
15.50 uur  Ophangen Spaanse commandant
16.10 uur  Einde spel “Om de Sleutel van de Stad”. Feest in de bevrijde stad met in de taveernes en herbergen geuzenmaaltijden, gerstenat en Spaanse wijn
20.00 uur  Geuzenbal: Afsluiting in Dansschool De Werker in de Venkelstraat  –  verkleed aanwezig
21.00 uur  Uitreiking van de beker voor de aardigste en origineelste straatgroep
23.00 uur  Einde programma…….(en het bleef nog lang gezellig!) wasvrouwen, schietvereniging en gevolg te wachten
11.10 uur  Coppelstock loopt met gevolg naar de Markt
11.20 uur  Introductie Poorter op het bordes van het stadhuis
11.22 uur  Aanvang spel “Om de Sleutels van de Stad” voor het stadhuis
11.55 uur  Bezoek burgemeester Koekebakker en Vroedschap aan de Catharijnekerk
12.00 uur  Start van de Wandelconcerten in de Catharijnekerk (tot 15.00 uur)
13.15 uur  Vervolg van het spel “”Om de Sleutels van de Stad” voor het stadhuis
13.30 uur  Geuzenkinderen spelen, zingen en dansen aan het Maarland NZ
14.00 uur  Herbergscène aan het Maarland NZ
14.30  uur  Aankomst Prince Admirael bij de steiger aan het Maarland NZ
 
Het is niet mogelijk om Brielle op 1 april met de auto binnen te rijden. Verstandiger is om met bus 103 of op de fiets te komen. Gaat u wel met de auto. Ga dan binnendoor via de Heindijk en Bollaardsdijk . Links aanhouden t.a.parkeerterrein!
 
KALKNACHT: De nacht voorafgaande aan 1 april gaan veel Brilelenaren op stap met witkalk en kwast om op de ramen van winkels en particulieren veel grappige teksten te kalken. Vandaar: KALKNACHT.
 
PROGRAMMA CULTUURHUIS NIEUWE VESTE
 
dinsdag   27 maart   13.30-15.00 uur   LEZING “Mohammed – van koopman tot Profeet”  –  10 Euro (met biebpas 5% korting)
woensdag 4 april      10.00-12.00 uur   LEZING door Veronique Stern over Frankrijk  – entrée 5 Euro (met biebpas 2 Euro korting)
 
PAALWORKSHOP GROEI&BLOEI
 
Groei&Bloei Paasworkshop op dinsdag 27 maart op de Kinderboerderij De Kerkestee, Plattendijk 1 in Hellevoetsluis. Docent Ferry Verwater wijst u hoe in een lange schaal en langgerekt tafelstuk met bloemen en bladmateriaal gemaakt wordt. Kosten incl. materialen, koffie en thee: Voor leden 29 Euro, niet-leden betalen 34 Euro. De workshop is van 19.30 tot 21.30 uur.
 
NIEUWE TENTOONSTELLING VAN DIEP NAAR DIEPER
 
Bezoek in de Yangtze Zaal op FutureLand, dat onlangs haar miljoenste bezoeker welkom mocht heten (!), de nieuwste tentoonstelling “Van Diep naar Dieper” die vanaf dinsdag 27 maart te bezichtigen is. Daar kunt u alles te weten komen over de verdieping van de Nieuwe Waterweg. Vanaf uw B&B aan Zee rijdt u Oostvoorne uit naar de A15, daar linksaf en u ziet meteen FutureLand op de borden aangegeven. (ca. 9 km  –  haven 8360).
 
TABLETCAFé in OOSTVOORNE en HELLEVOETSLUIS
 
Heeft u een tablet en wilt u er meer uithalen? Wilt u bijvoorbeeld e-books kunnen lezen op uw tablet of bent u op zoek naar leuke apps? Kom dan woensdag 28 maart naar “De Man” aan de Burgemeester Letteweg 30 in Oostvoorne, waar u van 10.00 tot 11.30 uur het TABLETCAFé wordt gehouden. De toegang is gratis: Ook op dinsdag 3 april in Hellevoetsluis bij Cultuurhuis De Nieuwe Veste waar van 15.00 tot 16.30 het tabletcafé plaatsvindt. Bent u niet in staat om zelf te komen, dan kunt  u met uw vragen of suggesties ook terecht bij de facebookgroep Tabletcafé Zuid-Hollandse Delta.
 
RANDSTEDELIJK MANNENKOOR IN ROCKANJE
 
Het Randstedelijk Mannenkoor uit Spijkenisse olv. Arjan Breukhoven treedt woensdag 28 maart op in Stuifakkers aan de Briggemandreef in Rockanje. Het belooft een avond met sfeervolle koorzang en pianospel te worden. Aanvang 19.30 uur en de toegang is gratis.
 
BOEK&FILM IN OUDDORP
 
Er liggen in de Bibliotheek van Ouddorp aan de Raadhuisstraat 4 een aantal exemplaren van het boek “7 Minuten na Middernacht” van Patrick Ness gereed, zodat u het boek eerst kunt lezen, want op woensdag 28 maart wordt daar de film met die titel vertoond. Aanvang 19.30 uur, entrée 10 Euro. Dit is een benefietavond voor de Stichting Inloophuis De Boei.
 
BEIAARDCONCERT IN GOEDEREEDE
 
Beiaardier Jan Bezuijen speelt woensdagavond vanaf 18.30 uur Koralen en Aria’s van Johan Sebastiaan Bach op de beiaard van Goedereede (zie ook zaterdag 31 maart)
 
A SIMPLE LIFE IN HELLEVOETSLUIS
 
De filmcommissie van de “Vrouwen van Nu” nodigt u uit de filmvertoning van “A Simple Life” bij te wonen op donderdag 29 maart in het Tivolitheater in Hellevoetsluis. Aanvang 13.30 uur, entrée 10 Euro.
 
LEZIN ORANJES VOORTGEZET
 
Drs. Arie v.d. Ban zal donderdag 29 maart zijn serie LEZINGEN OVER DE ORANJES in Historyland aan de Ravenseweg 11c in Hellevoetsluis voortzetten. Over de koningen, koninginnen, prinsen, kinderen en familie van de Oranjes. Vanwege debetrente ruimte wordt u verzocht zich aan te melden via info@historyland of telefonisch 0181 – 744 171. De lezing begint om 19.30 uur en de entrée is gratis.
 
CRUISESCHEPEN KIJKEN
 
Dagje Rotterdam? Beslist even kijken bij de Cruise Terminal aan de Wilhelminakade. Vanaf de Boompjes of beter nog: Te voet over de Erasmusbrug (op zich al een belevenis) heeft u het beste zicht op de cruiseschepen. Donderdag 29 maart arriveert de AIDAperla er ’s morgens om 08.00 uur om de volgende morgen om 08.00 uur weer af te varen.
 
KERMIS IN OOSTVOORNE
 
Het komend weekend van vrijdag 30- (13.00-24.00 uur), zaterdag 31 maart (ook van 13.00 tot 24.00 uur), zondag 1- (van 13.00-18.00 uur) en maandag 2 april (van 12.00 tot 22.00 uur) is de Kermis op de Hoflaan in Oostvoorne. Op 1e Paasdag van 14.00 tot 18.00 uur zullen de Paashazen gratis paaseieren uitdelen.
 
PAASHAZENPARADE IN OUDDORP
 
Paashazenparade in het centrum van Ouddorp: Zaterdag 31 maart van 12.00 tot 16.00 uur. Volop gezelligheid voor de jeugd met diverse attracties.
 
FOTOGRAFIEWORKSHOP IN VOORNES DUIN
 
Natuurmonumenten organiseert zaterdag 31 maart een “Fotografieworkshop Basis, Beeldig, Buiten”. Als je graag de natuur ingaat en je bent op zoek naar tips en tricks hoe je die natuur en dieren op beeld kunt vangen? Schrijf dan in via 
Natuurmonumenten. Voordat je aan de slag gaat vertelt de boswachter over het gebied en de bijzondere flora en fauna . Vervolgens vertelt fotografe Yosha Minken weer over fotografie in het algemeen en krijg je waardevolle tips bij het fotograferen van de natuur. Daarna ga je op stap naar de meest fotogenieke plekjes. De workshop wordt afgesloten met een drankje en het bekijken en bespreken van de gemaakte foto’s. Deelname is mogelijk vanaf 18 jaar. Verdere info en aanmelden via
www.natuurmonumenten.nl. Kosten: Leden 25 Euro, niet-leden 30 Euro incl. koffie/thee en een drankje na afloop. Het vertrek is om 13.30 uur vanaf Badhotel Rockanje.
 
CONTAINERVERKOOP STELLENDAM
 
Een container met goede gebruikte spullen staat in Stellendam bij de Geref.Kerk aan de Kerkhoflaan 4 van waaruit zaterdag 31 maart deze waardevolle tweedehands goederen verkocht zullen worden.
 
MUSEUM “IN DE HALVEN MAEN”
 
Museum “In de Halven Maen” aan de Lodderlandsedijk 56a in Rockanje (dichtbij Tinte) is ontwaakt uit z’n winterslaap en opent zaterdag 31 maart weer de deuren van 10.00 tot 17.00 uur Tijdens de Paasdagen is het in de tuin eieren zoeken voor de kinderen. Elk kind dat een eitje heeft gevonden ontvangt een kleine (snoep)surprise. Tijdens het Paasweekend: toegang gratis. Normaal Euro 1.50 pp., kinderen 1 Euro. Normale openingstijden: zondag van 10.00 tot 17.00 uur; dinsdag- en woensdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur.
 
ROMMELMARKT TINTE
 
Rommelmarkt in Tinte op zaterdag 31 maart van 09.00 tot 15.30 uur  op Tintesten aan de Strypsedijk 48 in Tinte. Curiosa, (veel) boeken, bloemen, planten, eigenlijk teveel om op te noemen. Kortom: een grote diversiteit tweedehands goederen.
 
FOTOWORKSHOP ABSTRACTIE IN DE NATUUR
 
Jan Tuns, fotograaf uit Stellendam, zal u zaterdag 31 maart meenemen in het natuurgebied De Kwade Hoek bij Stellendam, om u de natuur op een heel andere manier te laten fotograferen. Ze gaan op zoek naar abstracte vormen en aan het eind van deze workshop zult u echt met andere ogen naar uw omgeving kijken. Vertrokken wordt vanaf de parkeerplaats van Natuurmonumenten op de splitsing van het Plaatje en de Oostdijkseweg in Goedereede, waar u ontvangen wordt met koffie of thee. Info en inschrijvingen: www.jantunsfotografie.com.
 
ROCKANJE THUIS
 
De voetbalvereniging Rockanje speelt zaterdag 31 maart tegen Zwervers uit Rotterdam-IJsselmonde. Aanvang 14.30 uur op Sportpark “De Drenkeling” (hoe toepasselijk) aan de Korteweg 10 in Rockanje. Vanaf uw B&B aan Zee rijdt u Oostvoorne uit, rechtsaf de Heveringseweg op, die gaat over in de Vlierdamsedijk. Net voor u Rockanje binnenrijdt – rechtsaf de hol naar beneden. Meteen aan uw linkerhand ziet u het complex van Rockanje.
 
NIEUW SEIZOEN OUDDORP DUIN
 
Het nieuwe seizoen staat voor de deur en dat willen ze weten in Ouddorp Duin aan de Westerweg 18-38 in Ouddorp. Zaterdag 31 maart zijn daar leuke workshops en demonstraties van de activiteiten voor het komend seizoen. De theatervoorstelling Modder (3+) en een live optreden van de band Stringcaster. Met hun mix van blues, folk en hillbilly laten ze het publiek swingen. Nadere informatie: 0187 – 893 900.
 
 
BEIAARDCONCERT GOEDEREEDE
 
Beiaardier Jan Bezuijen zal zaterdag 31 maart van 11.00 tot 12.00 uur weer zijn vrolijke klanken vanaf de Goereese Toren over het schilderachtige Goedereede uitstrooien. U kunt meteen de toren beklimmen : 2 Euro p.p., kinderen Euro 1.50.
 
RONDLEIDING HELLEVOETSLUIS
 
Elke eerste zondag van de maand, te beginnen met zondag 1 april (geen mop) zijn de RONDLEIDINGEN door de historische verdedigingswerken van Hellevoetsluis. De rondleidingen beginnen om 13.00 uur bij de kazerne Haerlem in de Vesting van Hellevoetsluis, Plein Fort Haerlem 1. Kosten 3 Euro p.p., kinderen jonger dan 12 jaar betalen Euro 1.50, jonger dan 5 jaar gratis. Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf á twee uur. Gestart wordt met een inleiding over de reden voor de locatie van de bouw van de Vesting van Hellevoetsluis. Vervolgens leidt men u over de voormalige kustbatterij over het front I-II. Diverse locaties worden bezocht, waar een deskundige gids u alles kan vertellen over de verschillende objecten die er te zien zijn. Langs geschutbeddingen, het grote kanon, het kruit- en projectielenmagazijn. Afgesloten wordt in de kelder van Fort Haerlem met het soldatenvertrek, waar u kunt zien hoe de soldaten rond 1910 gelegerd waren. U kunt zich aanmeldem op
 
PAASPUZZEL SPEURTOCHT IN HELLEVOETSLUIS
 
De gezamenlijke musea in de vesting Hellevoetsluis organiseren in samenwerking met het Museumplatform een originele PAASPUZZELSPEURTOCHT. Deelnemers kunnen op zoek naar eieren met daarop een letter waarmee een slagzin kan worden gemaakt. Er kan zowel op 1e als 2e Paasdag (1- en 2 april) gestart worden bij: Droogdok Jan Blanken, Ramtorenschip “De Buffel”, Lichtschip 12 Noord Hinder, Nationaal Brandweermuseum en de Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis. Start op beide dagen vanaf 12.00 uur, laatste start om 15.00 uur. Deelname is geheel gratis. Tegen inlevering van het ingevulde formulier met slagzin ontvangt u bovendien een leuke verrassing.
 
OPENING SEIZOEN RTM
 
Het RTM-museum aan het begin van de Brouwersdam beschikt over een fraaie collectie stoom- en diesellocomotieven, rijtuigen en goederenwagons, die allen in gebruik geweest zijn bij de Rotterdamse Tramweg Maatschappij. Maandag 2 april
(2e Paasdag) is de opening van het seizoen. Een goede tip: Combineer zo’n historische tramrit over de Brouwersdam eens met een boottocht over de Grevelingen. Voor verdere info: www.rtm-ouddorp.nl. Vanaf uw B&B aan Zee bereikt u de Punt via de N57 (richting Ouddorp). Daar de 2e rotonde naar de Punt. Vanaf daar wordt het RTM-gebeuren duidelijk aangegeven. Ruime (gratis) parkeergelegenheid.
 
FOSSIELEN EXPEDITIE OP DE MAASVLAKTE
 
Onder leiding van de ervaren fossielenspeurder Walter Langendoen ia er maandag 2 april (2e Paasdag) weer een populaire FOSSIELENJACHT. Het inleidende praatje wordt om 11.15 uur gehouden in FutureLand op de Maasvlakte2, daarna gaat men met de bus naar het strand van de Maasvlakte en om 13.30 uur worden de vondsten besproken. Deelname Euro 9.95 p.p., kinderen 7.95 en kinderen t/m 2 jaar mogen gratis mee, hoewel de tocht voor hen toch minder interessant is.
FutureLand is so wie so een prima plek om je op de hoogte te stellen van de nieuwste ontwikkelingen in de Rotterdamse haven. (Deze maand mocht men de miljoenste (!) bezoeker ontvangen. De toegang is gratis. Alle dagen – behalve maandag –
geopend. Vanaf uw B&B aan Zee rijdt u Oostvoorne uit naar de A15, daar linksaf en u ziet FutureLand meteen duidelijk op de borden aangegeven (ca. 9 km. –  haven 8360).
 
OLDTIMERS EN KLASSIEKE AUTOMOBIELEN
 
Liefhebbers van oldtimers en klassieke automobielen kunnen zich maandag 2 april (2e Paasdag) tussen 10.00 en 11.00 uur even verlekkeren bij Boelies aan de Oever 1 in Hellevoetsluis. Hiervandaan vertrekt de TULPENROUTE die deze keer over Goeree-Overflakkee voert. Tussen 15.00 en 17.00 uur wordt de indrukwekkende stoet terug verwacht bij ’t Wapen van Stellendam aan de Voorstraat 2 in Stellendam.
 
DE KOFFIELEUT OPEN
 
“De Koffieleut” het sympathieke koffiehuis en museum aan de Lodderlandsedijk 24 in Rockanje gaat dinsdag 3 april voor ’t eerst dit jaar weer open. Het museum is elke dinsdag- en donderdagmiddag geopend van 13.30 tot 17.00 uur en elke laatste zaterdag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur.
 
BOEK&FILM IN OUDDORP
 
Boek&Film in de Bibliotheek aan de Raadhuisstraat 4 in Ouddorp op woensdag 4 april. Vertoning van de film “Sprakeloos” naar het gelijknamige boek van Tom Lanoye van 19.30 tot 21.45 uu. Entrée Euro 7.50 (met de biebpas Euro 2.50 korting).
 
OPERA ‘DAPHNE’ IN BRIELLE
 
De opera “Daphne” van Richard Strauss zal woensdag 4 april worden vertoond in De Infirmerie aan de Rozemarijnstraat 42 in Brielle. Aanvang 19.30 uur, entrée Euro 3.50 en bonuspashouders betalen Euro 1.50. (Let op: Betaling alleen met pin
mogelijk).
 
ROMMELMARKT v.d. LINDE VERHUISD
 
De rommelmarkt bij v.d.Linde is tijdelijk verplaatst naar Plein 215 in Ouddorp om de grote hoeveelheid tweedehandsspullen weg te werken. Geopend vanaf 10.00 uur, verdere info: 06 – 26 03 20 13.
 
WORKSHOP KUNSTKRING VOORNE
 
Er zijn nog maar een paar plaatsen over op de WORKSHOP van Kunstkring Voorne op zaterdag 28 april van 13.00 tot 16.30 uur in galerie Kunst in Uitvoering te Zwartewaal. Aanmelden tot 1 april via e-mail f.peltenburg@kpnmail.nl. Kosten Euro 12.50  excl. materiaal en gereedschap.