Wat is er te doen rondom uw favoriete B&B aan zee?

Wat is er te doen rondom uw favoriete B&B aan zee?

OPERA ‘FIDELO’ IN BRIELLE

De eerste vertoning in dit nieuwe seizoen van de serie OPERA’s in De Infirmerie aan de Rozemarijnstraat 42 in Brielle is woensdag 6 september. Vertoond wordt de bekende opera “FIDELO” van Ludwig von Beethoven. Aanvang 19.30 uur,
toegang Euro 3.50 (let op: Betaling alleen met pinpas mogelijk!).

VLEERMUIZEN IN HET MILDENBURGBOS OOSTVOORNE

Op zoek naar VLEERMUIZEN in het MILDENBURGBOS te Oostvoorne. Ga in het donker mee met de boswachter van het Zuid-Hollands Landschap om vleermuizen te spotten. Deze excursie is ook zeer geschikt voor kinderen. Start van de excursie op vrijdag 8 september van 19.45 tot 21.45 uur bij de ingang van het Mildenburgbos aan de Hoflaan in Oostvoorne. Bij gebruik navigatie adres Hoflaan 13 aanhouden. Kosten 8 Euro (leden 5 Euro) en kinderen 3 Euro. Verdere info en aanmelden: www.zuidhollandslandschap.nl.

DRUK WEEKEND IN ONZE LIEVE VROUWEKERK TE GEERVLIET

Een druk programma in de Onze Lieve Vrouwekerk te Geervliet. Vrijdag 8 september 20.00 uur: Opening Expositie “Geervlietse Boeren en hun Boerderijen” in het koor van de kerk. Zaterdag 9 september OPEN MONUMENTENDAG met rondleidingen en orgeldemonstraties. Van 10.00 tot 16.00 uur kunt u voornoemde expositie bezichtigen. Zondag 10 september van 12.00 tot 16.00 uur: idem bezichtiging expositie in het koor van de kerk. Van 14.00 tot 18.00 uur: 200e GEERVLIETSE MUZIEKMIDDAG, waarin een keur van musici zal optreden die in de afgelopen jaren op deze locatie opgetreden hebben. Toegang, programmaboekje en consumpties gratis. Uw gift wordt echter wel op prijs gesteld voor het onderhoud van de kerk. Vanaf uw B&B aan Zee kunt u Geervliet bereiken via de N218 (richting Brielle). Het is het 2e dorp links na het Voornsekanaal.

OPEN MONUMENTENDAG

Het weekend van zaterdag 9- en zondag 10 september zijn veel van de meer dan 4000 prachtige monumenten in het hele land gratis toegankelijk. U herkent deze aan de speciale witte vlag van de Bankgiroloterij. Dit jaar is het thema van de
OPEN MONUMENTENDAG “Boeren, burgers en buitenlui”, de kreet waarmee de stadsomroeper in het verleden de aandacht van het publiek trok.Er is voor onze omgeving veel te bezoeken en te zien. Dat is vooral BRIELLE met het Ravelijn, waar kinderen voor één dag hofnar kunnen zijn. Je kunt geschiedenis proeven bij de Korenmolen ’t Vliegend Hert, in het Historisch Museum op de Markt kunt u opmerkelijke figuren van rond de Tachtigjarige Oorlog ontmoeten; armoedzaaiers en bedelaars bij de Sint Catharijnekerk (voorstellingen elk half uur van 13.30 tot 16.00 uur); oude en gebrekkige zeelieden op het Asylplein (voorstellingen elk heel uur van 13.00 tot 16.00 uur; stadswandelingen over wallen en door bastions (start 13.30 en 15.00 uur vanaf Bastion V naar de ambachtelijke markt bij de Korenmolen en verder nog de vele monumenten.
Dan is er nog HELLEVOETSLUIS met z’n boeiende maritiem verleden. We noemen slechts: Het Prinsehuis dat zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend is. Doorlopend zijn er rondleidingen. Tegenover het Prinsehuis kunnen kinderen van 13.00 tot 16.00 uur zich uitleven in een klompenatelier. De vuurtoren en de molen zijn te bezichtigen. In Fort Noorddijk kunt u vanaf 11.00 uur terecht, in Kazerne Haerlem zijn rondleidingen, u kunt de schepen aan de Koningskade bezoeken, het Kruithuisje met het atelier van Joanna Smolarz of de Vestingkerk en de RK Kerk van Padua met prachtige Iconen.
Tenslotte ons eigen Westvoorne: in ROCKANJE de Oude Begraafplaats Maria Rust aan de Zeeweg zaterdag 9 september van 09.00 tot 16.00 uur met presentaties om 11.00 en 14.00 uur en vervolgens in OOSTVOORNE de bekende Biberbunker aan de Duinoordseweg op zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur (op loopafstand van uw B&B aan Zee); “De Duinhuisjes” (zie bericht hieronder); de Ned.Herv.Kerk op het Dorpsplein zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur; ’t Reigersnest, Zwartelaan 1 ook op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. De Overburgh aan de Hoflaan 17 is alleen aan de buitenzijde te bezichtigen op zondag van 10.00 tot 17.00 uur en tenslotte de restanten van de Jacobaburcht aan de Hoflaan, die zowel op zaterdag als zondag van 10.00 tot 17.00 uur te bezichtigen is. Er zijn nog heel wat meer objecten te bekijken. Zie voor het volledige programma: www.openmunumentendag.nl.

OPENLUCHTMUSEUM ‘DE DUINHUISJES’

Het Openluchtmuseum “De Duinhuisjes” is elke zaterdag- en zondagmiddag (tot 1 oktober) van 13.30 tot 16.30 uur geopend. Woensdag 6 september is de laatste opening van dit zomerseizoen. Zaterdag 9 september kunt u het knusse museum vanwege OPEB MONUMENTENDAG gratis bezoeken van 11.00 tot 16.30 uur. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten zoals bouwplaten maken, verven en kleuren van kleurplaten. Piggelmeepoppetjes schilderen, verkleden als Ot en Sien en er zijn 2 poppenkastvoorstellingen om 11.30 en 14.30 uur. Voor volwassenen is er nog een quiz van oude gereedschappen.

LAMPIONOPTOCHT ROCKANJE

Maar liefst 4 muziekkorpsen zullen de LAMPIONOPTOCHT op zaterdag 9 september begeleiden op hun feestelijke tocht door Rockanje. Er zijn 3 categorieën: Lopers, fietsen en karren en wagens. Het thema is vrij. In iedere categorie zijn prijzen te winnen voor de nummers 1, 2 en 3. Langs de route zullen vele tuinen feestelijk versierd zijn, Voor de mooist versierde tuin is ook een prijs beschikbaar gesteld. De start is bij de Stuifakkers, waar je je vanaf 18.30 uur kunt inschrijven en de finish is bij het Gemeentehuis. De tocht duurt van 20.00 tot ong. 22.00 uur en de deelname is gratis!

STAR WARS IN ‘DE STRUYTSE HOECK’

Een unit in het Winkelcentrum “De Struytse Hoeck” te Hellevoetsluis wordt zaterdag 9 september omgetoverd in een STAR WARS setting. Laat je fantasie de vrije loop en creëer je eigen ruimteschip op de tafels boordevol met Star Wars Lego. Of speel de Star War games op de futuristische bama-units. Je kunt ook op de foto met een echte Stormtrooper of Prinses Lela. Dat gebeurt zaterdag 9 september van 12.00 tot 16.00 uur in de passage tegenover Miss Etam.

KOLEN EN ERTS KIJKEN OP DE MAASVLAKTE

Nog niet genoeg gezien op de Wereldhavendagen? Neem zaterdag 9 september van 10.00 tot 16.00 uur een kijkje bij EMO, de grootste terminal in Europa voor kolen en ijzererts. Je ziet grote schepen, enorme grijpers en lange transportbanden.
Voor een hapje en drankje wordt gezorgd bij EMO, Missouriweg 25 op de Maasvlakte, telefoon 0181 – 371 108. Zie voor het programma en aanmelden (is verplicht) www.open.emo.nl.

ART GALA IN SINT CATHARIJNEKERK BRIELLE

Het ART GALA op zaterdag 9 september in de Sint Catharijnekerk in Brielle heeft als thema: “The Roaring Twenties”. Optredens van o.a. Rachel Kramer, zangeres Lorrén met haar van North Sea Jazz bekende band, Elio Heres presentator en levend schilderij, DJ Niles Alister met percussionist Cherokee. Bekendmaking van de prijswinnaars van de Kunstwedstrijd Sint Catharijnekerk door burgemeester Gregor Rensen en een Kunstveiling. In verband met de geringe parkeermogelijkheid rond de kerk wordt u verzocht op het terrein bij de Jumbo te parkeren. U wordt verder vervoerd met de paardentram en de E-shuttle. De dresscode is black-white, het spektakel duurt van 19.00 tot 24.00 uur en de kaarten á 15 Euro kunt u bestellen via www.drmevents.nl. De opbrengst komt ten goede aan de kerk, waarvoor de eerste steen 600 jaar geleden werd gelegd.

FUNCTIONERINGSSLUITING 20-JARIGE MAESLANTKERING

Eén keer per jaar sluiten de Maerlant- en Hartelkering hun gigantische deuren als voorbereiding op het Stormseizoen dat van oktober tot half april loopt. Eventuele technische- of organisatorische problemen kunnen op die manier aan het licht komen, zodat deze nog voor dat stormseizoen kunnen worden verholpen. Deze Europoortkering beschermt met de achterliggende dijken bijna 2 miljoen mensen in Rotterdam en naaste omgeving tegen stormvloeden van de Noordzee.
Zaterdag 9 september bent u welkom bij het Keringhuis aan de overkant van de Nieuwe Waterweg (dus aan de kant van Hoek van Holland). Daar kunt u vanaf de uitzichtheuvel naast het Keringhuis een en ander gadeslaan. Afhankelijk van de natuurlijke omstandigheden zal de sluiting rond 16.50 uur plaatsvinden Er is van 11.00 tot 20.00 uur een gevarieerd programma voor jong en oud en er zijn rondleidingen in diverse talen. Let op: Het Keringhuis is die dag uitsluitend te voet per fiets of met de pendelbus te bereiken. Zie voor tijden etc.: www.keringhuis.nl.
Een aantrekkelijk alternatief: Op ong. 16 kilometer vanaf uw B&B aan Zee bevindt zich de Landtong Rozenburg. Die bereikt u via de A15 (richting Rozenburg) afslag 13 (let op: Dit is ook afslag 12 – maar 13 aanhouden). U houdt het water van het Calandkanaal aan uw linkerhand. Rechtdoor blijven rijden, ook daar waar staat dat er geen doorgaand verkeer mogelijk is! U komt nu langs de Maeslantkering ZZ, maar doorrijden naar het eind van de Landtong verdient aanbeveling, want vanaf daar wordt u het mooiste panorama geboden dat Nederland te bieden heeft. Op een gewone dag is dit waarschijnlijk nóg spectaculairder, omdat het scheepvaartverkeer i.v.m. de sluiting ongetwijfeld stilgelegd moet worden. Beslist noteren in uw agenda dir ritje: Het is absoluut de moeite meer dan waard!

LEPELAAR- en REEëN SAFARI

Rijdt mee met de fluisterstille E-shuttle op zaterdag 9 september van 14.00 tot 16.30 uur en ontdek de mooie omgeving van Hellevoetsluis met de LEPELAAR- en REEëN SAFARI. Wandel met de boswachter van Natuurmonumenten door het bijzondere natuurgebied Quackjeswater. Deelname 15 Euro p.p., incl. shuttlerit heen en terug. Vertrek vanaf de vuurtoren in Hellevoetsluis om 14.00 uur. Verdere informatie: www.bezoekhellevoetsluis.nl. of tel. 06 – 417 88 737.

WILD OP DE WALLEN

Tijdens de Open Monumentendag WILD LOGEREN en KAMPEREN in Hellevoetsluis op plekken war het anders nooit mag. Bivakkeren in een bunker, wakker worden op het Haringvliet of slapen op een mijnenveger. Dat kan van zaterdag 9- op zondag 10 september. Logeer op en in bijzondere locaties en ervaar op een unieke manier de maritieme historie van Hellevoetsluis. Alle slaapplekken en arrangementen vindt u op: www.wildopdewallen.nl.

TROSSEN LOS IN HELLEVOETSLUIS

Trossen los in Hellevoetsluis op zaterdag 9- en zondag 10 september. Zaterdag: “Floating Hellevoetsluis” en zondag “Trossen Los”, waarvoor ingeschreven kan worden in 3 categorieën: tot 12 jaar, van 12 tot 18 jaar en 18 jaar en ouder. Niet alleen moeten de deelnemers het hele parcours over, maar onderweg moeten ze ook puzzels oplossen, waarmee ze de code voor de schatkist kunnen bemachtigen. Zondag is iedereen welkom met alles wat maar kan drijven. Het belooft een gezellige en drukke boel te worden onder het genot van heerlijke muziek. Trossen los! De deelname is gratis en voor verdere info zie: info@aquaparksplash.nl.

LAMPIONOPTOCHT IN HELLEVOETSLUIS

Ook in Hellevoetsluis is een LAMPIONOPTOCHT, hier voor de 69e maal. Zaterdag 9 september gaar het evenement plaatsvinden. Er kan individueel deelgenomen worden, met kleine groepen (2-5 pers.) of grotere groepen (6 of meer pers.) Er zijn fraaie prijzen ook voor versierde fietsen, skelters, kar of wagen. Inschrijven vanaf 18.30 uur achter Sporthal De Eendraght aan de Sportlaan 2 in Hellevoetsluis. Ook voor de mooist of origineelst versierde tuin langs de route wordt een prijs uitgereikt.
Zie voor bijzonderheden: www.stichting-rietruijlof@upcmail.nl of telefonisch 0181 – 314 738.

SINT CATHARIJNEKERK BRIELLE

De beeldbepalende Sint Catharijnekerk in Brielle kunt u van maandag t/m zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur bezichtigen. Zondags van 12.00 tot 16.00 uur. Entrée 1 Euro, maar daarvoor kunt u ook nog de toren beklimmen en genieten van het uitzicht. Maandag 11 september zal Geert Bierling het befaamde Kamorgel uit 1854 bespelen. Aanvang 20.15 uur.

KOFFIE TUSSEN DE BOEKEN IN OOSTVOORNE EN BRIELLE

“Koffie tussen de Boeken” is een ontmoetingsplek voor iedereen. Het is ervoor als u even wilt genieten van “een bakkie” en een praatje; als u een luisterend oor wilt zijn of als u even contact wil met anderen. Dit door MEE en de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta gebeuren vindt plaats op maandag 11 september in De Man, Burg.Letteweg 30 in Oostvoorne en in Brielle aan de Rozemarijnstraat 46. Beide van 13.00 tot 14.00 uur en er zijn geen kosten aan verbonden.

VOETBAL: ROCKANJE – OOSTVOORNE

De Oostvoornse Voetbal Vereniging OVV is met ingang van komend seizoen overgestapt van de zondag- naar de zaterdagcompetitie. Weliswaar op verzoek van de spelers, maar dit betekent wel dat er in de 4e klasse herstart dient te worden. Dinsdag 12 september kunt u de ploeg aan het werk zien, notabene in de oefenwedstrijd tegen vv Rockanje, dat om 20.00 uur op het Sportpark De Drenkeling aan de Korteweg 10 in Rockanje bestreden zal worden. Een interessante krachtmeting tussen twee buren. Rockanje heeft enkele jaren terug de overstap naar enkel zaterdagvoetbal gemaakt.